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GO FURTHER.

Ask an HR Advisor:


Q: Can a Chiropractor be used as a qualified health care provider for purposes of FMLA?
A: The FMLA has very specific guidelines regarding whether a chiropractor can be included as qualified health care provider that can complete certification to validate a serious health condition. Chiropractors can be considered a health care provider in limited instances where all the following criteria are met:
· Chiropractor is authorized to practice in the state;
· Chiropractor is performing within the scope of their practice under state law;
· An X-ray of the back has been completed to verify the subluxation of the spine; and
· Treatment is limited to the manual manipulation of the subluxation of the spine
If a chiropractor has met the above criteria, they can certify the condition as a serious health condition covered by the FMLA and the FMLA time off work can be continuous or intermittent. If a chiropractor has not taken X-rays or is treating a condition other than a misalignment of the spine (for example infertility or other reproductive issues) then FMLA may be subject to denial. 
Sources:
The Family and Medical Leave Act - Wage and Hour Division (WHD) - U.S. Department of Labor 
29 C.F.R. § 825.125(b)(1)
If you are a Catapult member you can contact Catapult’s Advice Line for more information at 866-440-0302.
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